Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž z finále Davis Cupu 2012 ČR - Španělsko 16. - 18.11.2012

20. 11. 2012

 

Reportáž z finále Davis Cupu
ČR - Španělsko 3:2
 
Davisův pohár je rozhodně nejprestižnější soutěží tenisových družstev mužů. Jubilejní 100. ročník přivítala ve dnech 16. - 18.11.2012 pražská O 2 aréna s kapacitou 14 500 diváků. Čeští tenisté bojovali jako lvi a podruhé v historii soutěže dokázali zvítězit. Výhra nad výborným týmem Španělska (obhajujícím titul z předchozího roku) poměrem 3:2 rozvášnila všechny příznivce našeho tenisu a oslavy neznaly konce. Rok 2012 a Praha se tak zapíší zlatým písmem do historie, neboť pouhých 14 dnů předtím zde slavily triumf ve finále Fed Cupu také naše ženy. Výborný byl i nápad pozvat na finálové klání i vítěze Davis Cupu z roku 1980. A tak si na populární trofej - salátovou mísu sáhli nejen Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lukáš Rosol a Ivo Minář, ale i jejich předchůdci (tehdy ještě v dresu ČSSR) - Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš.  
 
České tenisty vydatně podpořili svými hlasivkami i členové našeho oddílu, kteří se podělili o 2 v předprodeji zakoupené permanentní vstupenky v hodnotě 2.991 Kč. Mezi diváky byli v pátek Václav Vintr a Václav Matýs st., v sobotu Ivo Regner a Martina Regnerová a vítězný nedělní finiš shlédli Jiří a David Vaněčkovi.
 
Mírně favorizovaní Španělé sice do utkání nastoupili bez dlouhodobě zraněného Rafaela Nadala, ale toho plně nahradil 5. hráč světového žebříčku a v závěru roku ve vynikající formě hrající David Ferrer. I když rychlý povrch mu teoreticky neměl příliš svědčit, oba naše singlisty přehrál suverénně bez ztráty setu. Ani to však Španělům k výhře nestačilo, protože třetí bod už neuhráli. Tomáš Berdych (ve světovém žebříčku 6.) se v pátek proti Almagrovi (11. na žebříčku) dlouho trápil, ale závěrečný 5. set zvládl lépe a zachoval tak českému týmu naději do dalších dnů. Velmi důležitá byla i čtyřhra, v níže Berdych se Štěpánkem v boji proti čerstvým vítězům Turnaje mistrů ve čtyřhře Marcelu Granollersovi a Marcu Lopezovi zvrátili výsledek až v závěru 2. a 3. setu, kdy za stavu 6:5 dokázali prorazit servis slabšího z dvojice soupeře Lopeze. Závěr už byl plně v režii naší dvojice. Po prohře Berdycha v úvodní nedělní dvouhře o konečném vítězi rozhodoval zápas týmových „dvojek“. V něm předvedl téměř 34letý Radek Štěpánek takticky skvělý a velmi bojovný výkon, jímž dostal do varu celé hlediště. Některé jeho zákroky, rybičky na síti a la Boris Becker byly skutečnou lahůdkou. A tak se mohl rodák z Karviné po proměněném mečbolu radovat s nehrajícím kapitánem Jaroslavem Navrátilem a ostatními členy družstva i celým realizačním týmem.
 
Věřme tomu, že vynikající generace českých tenistů ještě neřekla poslední slovo a že nebudeme muset na další výhru v populárním Davis Cupu čekat dalších 32 let.   
      
Česká republika - Španělsko 3:2
 
Radek Štěpánek - David Ferrer 3:6, 4:6, 4:6
Tomáš Berdych - Nicolas Almagro 6:3, 3:6, 6:3, 6:7, 6:3
Tomáš Berdych, Radek Štěpánek - Marcel Granollers, Marc Lopez  3:6, 7:5, 7:5, 6:3
Tomáš Berdych - David Ferrer 2:6, 3:6, 5:7
Radek Štěpánek - Nicolas Almagro 6:4, 7:6, 3:6, 6:3
 
 
 
                                                                            Ivo Regner
                                                    předseda oddílu tenisu
 
 
 
Fotografie z finále Davis Cupu najdete ve Fotoalbu v rubrice Zájezdy za tenisem.