Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž z finále Fed Cupu 12. - 13.11.2016

17. 11. 2016

Reportáž ze zájezdu do Štrasburku - finále Fed Cupu 12. - 13.11.2016

 

Po předchozích výhrách v 1. kole Fed Cupu v Rumunsku a v semifinále ve Švýcarsku (v obou případech poměrem 3:2) musely české tenistky odehrát i finále světové skupiny Fed Cupu 2016 na půdě soupeře. Přestože se tentokrát do konečné nominace nevešly Šafářová ani Hlaváčková, zbývající kvarteto ve složení Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Strýcová a Lucie Hradecká bylo nejen díky lepšímu žebříčkovému postavení favoritem utkání, které se odehrálo ve dnech 12. a 13.11.2016 ve francouzském Štrasburku v hale Rhenus s kapacitou 6 tisíc diváků. Mezi nimi opět nechyběla pětice členů tenisového oddílu Chlumčany - řidič a průvodce městem a jeho okolím Karel Hodinář, Miloslav Kozel, Ivo Regner, Jiří Vaněček a Otakar Vokoun. Cena vstupenek na oba hrací dny (po 30 eurech na osobu) byla v porovnání s Luzernem mnohem nižší, a tak se podařilo přes internet získat požadovaných 10 vstupenek v elektronické podobě doslova na poslední chvíli. Po rezervaci noclehu ze soboty na neděli v jednom z hotelů řetězce B + B Hotels (včetně snídaně) už tedy nezbývalo nic jiného než se těšit na nevšední zážitky. A o ty opravdu nebyla nouze.
 

V sobotu 12.11.2016 jsme vyjeli z Chlumčan v 5:30 hod. a po cestě dlouhé přes 540 km jsme asi po 5 hodinách dorazili do hlavního města regionu Grand Est - Štrasburku. Město leží  na levém břehu Rýna, má 237 tisíc obyvatel a sídlí zde 3 evropské instituce - Rada Evropy, Evropský parlament a Evropský soud pro lidská práva. Po příjezdu jsme zjistili, že ve městě právě probíhají trhy a že bude obtížné někde zaparkovat. Nakonec se nám podařilo najít jedno z mála volných míst v podzemním parkovišti u náměstí Johannese Gutenberga a vzhledem k dostatku času (zápas začínal až ve 14:00) jsme se mohli vydat na prohlídku centra města. Nejprve jsme navštívili proslulou katedrálu Notre - Dame de Strasbourg (její věž byla svojí výškou 143 m až do roku 1874 nejvyšší stavbou světa) a prohlédli si též její interiér s gotickými barevnými okny a astronomickým orlojem. Poté jsme si prošli historické centrum Štrasburku mezi dvěma rameny řeky Ill, včetně malebné skupiny historických domů s hrázděnými fasádami s názvem La petite France (Malá Francie). Z centra jsme pak přejeli několik kilometrů k hale Rhenus, kde se nám podařilo bez větších problémů zaparkovat. Osobní prohlídka před vstupem do haly byla sice důkladná, ale obsah batohů pořadatele až tolik nezajímal, takže nebyl problém pronést do hlediště několik plechovek domácího Gambrinusu i něco k snědku. To se ukázalo být prozíravé, neboť stát v hale dlouhé fronty na občerstvení a WC znamenalo značnou časovou prodlevu. Po příchodu jsme se vyfotili s francouzským maskotem a usedli na svá místa - sice v rohu hlediště, ale s dobrým výhledem. Pak už následovalo působivé slavnostní zahájení, na němž samozřejmě nechyběla ani Marseillaisa, dnešní francouzská hymna, kterou právě ve Štrasburku složil v roce 1792 Claude Rouget de Lisle. Doslova pekelná atmosféra, kterou vytvořili domácí fanoušci s transparenty „Allez les Bleus!“ (Modří, do toho!) a neustálé povzbuzování za jakéhokoli stavu dávaly tušit, že svým hráčkám bezmezně věří a cítí velkou šanci na úspěch.

V úvodním zápase nastoupila Kristina Mladenovic (41. WTA) proti osvědčené bojovnici a 7. hráčce světa Karolíně Plíškové. Ve velmi vyrovnaném souboji získala naše hráčka úvodní set, ale v závěru 2. sady si mohutně povzbuzovaná „Kiki“ vynutila 3. set. Karolína v něm vedla už 5:2, ale koncovku nezvládla a ze zápasu se stala maratónská záležitost. Nakonec se šťastným koncem pro Češku, která po téměř 4 hodinách mohla slavit výhru poměrem 16:14. Jak se později ukázalo, byl to jeden z klíčových bodů.

Do druhého zápasu vstoupila domácí jednička Caroline Garcia (23.WTA) proti Petře Kvitové (11. WTA) ztrátou svého podání, ale vzápětí si jej vzala zpět a po těsné výhře v tie-breaku (8:6) již na kurtu dominovala téměř bezchybnou hrou od základní čáry, které naše tenistka (po zápase přiznala, že měla zdravotní potíže) nedokázala vzdorovat. Výsledek 7:6, 6:3 byl tedy zcela zasloužený. Po využitém mečbolu to sice vypadalo, že hala spadne, ale naštěstí se tak nestalo a my jsme se mohli těšit na pokračování duelu za vyrovnaného stavu.

Dlouhé zápasy poněkud narušily náš plánovaný program ve večerních hodinách. Naštěstí se nám podařilo asi ve 21:00 hod. ubytovat ve 3 pokojích pro 2 osoby. Jeden z nich sice  nevyhovoval požadavku na nekuřácké pokoje, ale paní v recepci nám jej promptně vyměnila za jiný. Vzhledem k pokročilému času jsme pak museli oželet plánovanou večeři ve městě, a tak jsme vzali zavděk zbytkem domácích řízků a dalších potravin z vlastních zdrojů.

V neděli 13.11.2016 jsme si v hotýlku vychutnali typickou francouzskou snídani (bagety, vajíčka se slaninou, croissanty, jogurty, teplé nápoje i džus), rozloučili se s hotelem (paní v recepci jsme potěšili 2 plechovkami piva 1. ligy z Plzně) a v 8:30 hod. nás Karel Hodinář zavezl do jednoho z alsaských městeček nedaleko Štrasburku s názvem Ribeauvillé, která jsou známá výbornými víny, jež jsou zde nabízena k ochutnávce i prodeji. Také naše skupina ochutnala místní svařák a v jednom z mnoha obchodů pro turisty nakoupila suvenýry v podobě bílého, červeného i růžového vína a také několik výborných sýrů. U malé kašny jsme narazili na místního mladíka s šátkem, který nám sdělil, že je „magic“ (kouzelník) a na důkaz tohoto tvrzení předvedl kouzelnický trik se šátkem. Dřív než  stačil požádat o nějaké drobné za svou produkci, Jirka Vaněček si jeho šátek vypůjčil a užaslému Francouzovi předvedl obdobné „číslo“ s rozvázáním zauzlovaného šátku. Od té doby je Jirka „kouzelník z Chlumčan“. Po návratu z Ribeauvillé jsme si dali ve štrasburské restauraci Flunch vydatný oběd „poulet roti“ (půlku pečeného kuřete) s přílohami a sklenkou vína a asi hodinu před zahájením nedělního programu jsme tentokrát zaparkovali hned za halou na místě pro VIP.

Druhý hrací den začala „Caro“ Garcia opět za úžasné podpory publika výborně a přestože s ní Karolína Plíšková dokázala držet krok, v rozhodující 3. sadě byla o něco šťastnější domácí tenistka a Francouzkám v tu chvíli chyběl k výhře jediný bod.

To už ale v zákulisí probíhaly šachy. Do 4. dvouhry totiž v českých barvách nenastoupila zraněná Kvitová, ale zkušená Barbora Strýcová (podle moderátora Strýková). Také domácí tým nepostavil Mladenovicovou, kterou zjevně šetřil na případný závěrečný debl. Příležitost tak dostala Alizé Cornet. Tento tah se ale kapitánce Mauresmové nevydařil. „Divá Bára“ začala velmi soustředěně. Rychle získala úvodní set a ve svůj prospěch otočila i 2. set (přes  nepříznivý stav 1:4). Skandování „Allez Alizé“ nepomohlo. A bylo vyrovnáno.

O vítězi Fed Cupu 2016 tedy opět rozhodovala čtyřhra, v níž byl mírným favoritem 2. světový pár Garcia, Mladenovic. Naštěstí ani v tomto případě favorit nevyhrál. Karolína Plíšková s rozjetou Bárou Strýcovou totiž podaly obdivuhodný týmový výkon, v němž se uplatnil jak účinný servis a jistá hra od základní čáry Plíškové, tak i nečekané přeběhy na síti a účinné voleje její parťačky. Výsledkem byla zasloužená dvousetová výhra a celkem 5. triumf českých tenistek ve Fed Cupu v posledních 6 letech. I když tentokrát to bylo, jak říká Jaromír Bosák, o prsa korejské ženy. A ještě jedna perlička - v průběhu posledního zápasu už fandil Jirka Vaněček jako obvykle - ve francouzském dresu a klobouku, které vyměnil s fanoušky soupeře za obdobné české propriety.

Třešničkou na dortu byla důstojná dekorace vítězů Fed Cupu pro rok 2016. Sympatické vystoupení českého tenisu ve Štrasburku podtrhl i nehrající kapitán týmu Petr Pála svým poděkováním francouzskému protivníkovi (v jeho vlastním jazyce). Ačkoliv je ceremoniál s Češkami na nejvyšším stupni v posledních letech téměř neměnným pravidlem, pokaždé je spojen s velkým zážitkem přítomných fandů. Jsme rádi, že i tentokrát jsme byli při tom.          

                                  

Finále Fed Cupu 2016:

Francie - Česká republika 2:3

Kristina Mladenovic - Karolína Plíšková 3:6, 6:4, 14:16

Caroline Garcia - Petra Kvitová 7:6, 6:3

Caroline Garcia - Karolína Plíšková 6:3, 3:6, 6:3

Alizé Cornet - Barbora Strýcová 2:6, 6:7

Caroline Garcia, Kristina Mladenovic - Karolína Plíšková, Barbora Strýcová 5:7, 5:7

 

 

                                                               Ivo Regner

                                                        předseda oddílu tenisu 

 

 

Vybrané fotografie ze zájezdu do Štrasburku najdete

ve Fotoalbu v záložce Zájezdy za tenisem.