Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž z finále Fed Cupu ČR - USA v Praze 10. - 11. 11. 2018

16. 11. 2018

Reportáž z finále Fed

 

Cupu 2018 ČR - USA 

 

Po únorové čtvrtfinálové výhře proti Švýcarsku a úspěšném semifinále v německém Stuttgartu v dubnu se české tenistky probojovaly po roční přestávce opět do finále světové skupiny o Pohár federace. A protože jejich soupeřkami byly Američanky, které loni v semifinále náš oslabený tým na Floridě porazily, bylo jasné, že letos ve finále Fed Cupu ve dnech 10. - 11.11.2018 budeme mít v odvetě výhodu domácího prostředí. Po vstupenkách se v předprodeji jenom zaprášilo, ale díky několika  zákazníkům telefonního operátora O2 jsme mohli využít možnosti rezervace a zakoupení vstupenek o den dříve než začal oficiální předprodej, takže nakonec jsme získali vstupenky do sektorů umístěných za základními čarami ve 2. patře pražské O2 Arény s velmi dobrou viditelností.

Po oznámení sestavy našich soupeřek (bez sester Williamsových, Vandewegheové, Keysové a čerstvé vítězky Turnaje mistryň Stephensové) byli někteří domácí příznivci zklamaní a naše šance a úspěch výrazně stouply. Když se však asi týden před utkáním omluvila pro zranění Karolína Plíšková a ve známost vešly i zdravotní problémy Petry Kvitové (která do utkání také nezasáhla), už byla výchozí pozice obou týmů vyrovnanější. Američanky daly v úvodních dvouhrách šanci mladé naději (19 let) Keninové a zkušené Riskeové, zatímco na žebříčku WTA nejvýše postavená Collinsová zůstala na lavičce, stejně jako výborná deblistka Nicole Melicharová (původem z Brna). Za náš tým se představila zkušená Barbora Strýcová, která již před začátkem utkání oznámila, že tímto utkáním svou fedcupovou kariéru ve svých 32 letech uzavírá. Roli české jedničky v utkání pak převzala o 10 let mladší Kateřina Siniaková.   

Sobotní program zahájila svým zápasem Barbora Strýcová proti Sofii Keninové. Česká tenistka získala v úvodním setu hned dvakrát break, nicméně jej dlouho jneudržela a nakonec o set přišla v tie-breaku. Ve 2. dějství byl začátek obdobný, ale Strýcová tentokrát podala soustředěný výkon a svou typickou pestrou celodvorcovou hrou lahodnou pro oko diváka získala 2. sadu poměrem 6:1 a lépe vstoupila i do 3. sady. Její soupeřka však opět ztrátu srovnala, takže o 1. bodu pro Česko se rozhodlo až v samém závěru zápasu. Výhra Strýcové v zápase 2 generací trvajícím 2 hodiny a 43 minut byla velmi cenná. Na ni pak navázal 2. singl mezi Kateřinou Siniakovou a Alison Riskeovou. Také Siniaková potvrdila roli mírné favoritky, když v utkání odehraném převážně od základní čáry byla jistější a celkem bezpečně vyhrála ve 2 setech, čímž získala pro český tým uklidňující druhý bod.     

V nedělním pokračování se utkaly obě týmové jedničky - Kateřina Siniaková a Sofia Keninová. Američanka stejně jako v sobotu bojovala ze všech sil, získávala zpět ztracená podání a v rozhodující 3. sadě se při svém servisu za stavu 5:4 a 40:15 probojovala dokonce ke 2 mečbolům. Ty však nezvládla a Siniaková se mohla po dlouhých 3 hodinách a 43 minutách radovat nejen z výhry v zápase, ale i v celém utkání. Na další dvouhru ani čtyřhru se už nedostalo a české tenistky v čele s nejúspěšnějším kapitánem fedcupové historie se mohly radovat z dalšího triumfu, který byl již šestým v posledních 8 letech. A ukazuje se, že i při absenci zkušených hvězd (Kvitová, Plíšková, Strýcová, Šafářová) máme další kvalitní zálohu - Siniakovou, Vondroušovou, Krejčíkovou apod., která může v dosavadních úspěších ženského tenisu pokračovat i v budoucích letech.

Možnost sledovat finálové boje měli též členové tenisového oddílu z Chlumčan - Ivo Regner s dcerou Martinou, Karel Hodinář, Václav Matýs, Miroslav Švátora, Jiří Vaněček, Otakar Vokoun, Michal Veit a Ivana Milotová. Někteří z nich si prohlédli ještě před utkáním v nákupní galerii Harfa v bezprostředním sousedství haly velmi zajímavou výstavu úspěchů českého tenisu s názvem „Deset let tenisové radosti“, dokumentující triumfy českých sportovců nejen v týmových soutěžích (Fed Cup, Davis Cup), ale i v individuálních grandslamových turnajích.     

 

Vybrané fotografie z tenisové výstavy i z průběhu finálového utkání jsou zdokumentovány ve Fotoalbu v rubrice Zájezdy za tenisem.  

 

Výsledek finále světové skupiny Fed Cupu 2018

 

Česká republika - USA  3:0

 

Barbora Strýcová - Sophia Keninová 6:7, 6:1, 6:4

Kateřina Siniaková - Allison Riskeová 6:3, 7:6

Kateřina Siniaková - Sophia Keninová 7:5, 5:7, 7:5