Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž ze semifinále DC ČR - Argentina 13. - 15.9.2013

25. 9. 2013

 

Reportáž ze semifinále DC 2013
ČR - Argentina 3:2
 
Naši tenisté se v roce 2013 ve světové skupině Davisova poháru představili jako obhájci loňského senzačního vítězství. Po výhrách v úvodních 2 kolech ve Švýcarsku (3:2) a v Kazachstánu (3:1) se český tým v nejsilnějším možném složení utkal s oblíbeným soupeřem z Argentiny - tentokrát na domácí půdě v pražské O 2 aréně. Utkání se uskutečnilo ve dnech  13. - 15.9.2013Přestože utkání nebylo tentokrát zcela vyprodáno a argentinská podpora ze strany velmi hlasitých „fotbalových“ fanoušků byla pozoruhodná, čeští diváci si s nimi v ničem nezadali. K tomu přispěla i výprava celkem 6 členů tenisového oddílu z Chlumčan či jejich rodinných příslušníků, kteří se stejně jako při loňském finále podělili o 2 permanentní vstupenky v hodnotě 1.980 Kč. Mezi diváky byli v pátek Ivo Regner a Martina Regnerová, v sobotu Tomáš a Hana Maškovi a nedělní dvouhry za již rozhodnutého stavu sledovali Jiří Vaněček a Václav Matýs st.
Při absenci 7. hráče světového žebříčku Juana Martina del Potra a zraněními sužovaného Davida Nalbandiana byl favoritem domácí tým v čele s osvědčenými daviscupovými harcovníky Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem, doplněný Rosolem a nadějným Veselým. Našim nahrával i zvolený rychlý povrch, který se soupeři odkojenému antukou zjevně zajídal. A bylo zřejmé, že při stavu 2:0 po prvním dnu bude o výsledku v podstatě rozhodnuto. Pokud byly nějaké pochybnosti, Radek Štěpánek je v úvodním zápase proti argentinské jedničce Monacovi rychle rozptýlil. V úvodním setu sice jako první ztratil svůj servis, ale vzápětí si jej vzal zpět a po suverénně zvládnutém tie-breaku již kraloval a soupeři výborným taktickým výkonem nedal šanci. O druhý bod se zasloužil Tomáš Berdych v boji proti velmi dobře podávajícímu a riskantně hrajícímu Mayerovi, třebaže k tomu potřeboval 4 sety. V závěru však rozhodla ve prospěch Berdycha mnohaletá zkušenost z těžkých bitev v DC. Do čtyřhry Argentina poslala odpočaté hráče Berlocqa a Zeballose, ale Berdych se Štěpánkem potvrdili svou vynikající deblovou bilanci v DC a celý zápas měli plně pod kontrolou. Vítězný bod byl na světě.
Za rozhodnutého stavu v neděli dal český kapitán Navrátil  příležitost v závěrečných dvouhrách (na 2 vítězné sety) i zbývajícím členům týmu, kteří ji ovšem nevyužili. Rosol prohrál velmi dobře rozehraný zápas z mečbolu a dvacetiletý Veselý poznal, že soupeři z popředí světového rankingu mají přece jenom jinou úroveň než hráči na challengerových turnajích. I tak by měl být právě on jedním z těch, kdo v dalších letech nahradí naše zkušené reprezentanty.
      
A kdo čeká ve finále DC 2013? Srbští tenisté v čele se světovou jedničkou - Novakem Djokovičem. Škoda, že soupeř má výhodu domácího prostředí. I tak ale budeme našim fandit alespoň u televizních obrazovek.
      
Česká republika - Argentina 3:2
 
Radek Štěpánek - Juan Monaco 7:6, 6:3, 6:2
Tomáš Berdych - Leonardo Mayer 6:4, 4:6, 6:3, 6:4
Tomáš Berdych, Radek Štěpánek - Carlos Berlocq, Horacio Zeballos 6:3, 6:4, 6:2
Lukáš Rosol - Horacio Zeballos 6:4, 6:7, 4:6
Jiří Veselý - Leonardo Mayer 4:6, 4:6
 
 
 
 
                                                                           Ivo Regner
                                                   předseda oddílu tenisu
 
 
Fotografie z utkání proti Argentině najdete
ve Fotoalbu v rubrice Zájezdy za tenisem.