Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž ze zájezdu na čtvrtfinále DC ČR - Srbsko 6.4.2012

8. 4. 2012

 

Reportáž ze zájezdu na DC
ČR - Srbsko 6.4.2012
 
Když se v novinách a na internetových serverech objevila zpráva o termínu zahájení předprodeje vstupenek na utkání čtvrtfinále světové skupiny Davisova poháru mezi ČR a Srbskem, které se odehrálo ve dnech 6. - 8.4.2012 v dostupné pražské O 2 aréně, neváhal jsem ani chvilku a hned v první den předprodeje jsem si přes terminál Sazky zajistil pro sebe a další rodinné příslušníky celkem 4 vstupenky (po 450 Kč) na 1.den utkání. Jak prozíravé to bylo, se ukázalo hned druhý den, kdy už byla celá kapacita haly (téměř 14 000 diváků) beznadějně vyprodána. Jednou z příčin obrovské poptávky byla určitě touha tenisových fanoušků spatřit v týmu soupeřů aktuální světovou jedničku Novaka Djokoviče (který nakonec za Srby nenastoupil), nicméně pro mě byla mnohem důležitější možnost podpory naší osvědčené daviscupové dvojice Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka v boji o postup mezi 4 nejlepší týmy na světě. Škoda, že další členové oddílu se zbavili možnosti živého sledování špičkového tenisu.
 
Na den zahájení zápasu (pátek 6.4.2012) jsem si vzal dovolenou a ráno někdy po 9.hodině ranní jsme se vydali na cestu do Prahy. Zaparkovali jsme ve Zličíně u prodejny TESCO a po obědě (tradiční řízky) jsme vyrazili metrem do centra dění. Čas, který zbýval do zahájení utkání (15:00 hod.), jsme využili prohlídkou cenných tenisových trofejí, získaných našimi nejlepšími tenisty v letech 2009 - 2011, vystavených v centru Českých drah (jednoho ze sponzorů našeho DC týmu) na hlavním vlakovém nádraží. Ze sbírky Petry Kvitové jsme mohli obdivovat talíř Venus Rosewater za vítězství ve Wimbledonu 2011, pohár pro vítězky ženského Federation Cupu a trofej za výhru na turnaji mistryň ve stejném roce. Tomáš Berdych pak poskytl stříbrný talíř za finálovou účast ve Wimbledonu 2010 a nechyběla ani replika „mísy na salát“ za finálovou účast v Davis Cupu 2009.        
 
Pak nastal další přesun linkou B pražského metra do stanice Českomoravská. Zde jsme si „slavnou“ O 2 (dříve Sazka) arénu prohlédli nejprve zvenku a po projití turnikety i zevnitř. Po zakoupení suvenýrů (program k utkání a několik plakátů, které najdou své místo na zdech tenisové klubovny) jsme už usedli na naše místa v sektoru č. 420 ve 4. patře arény (za jednou ze základních čar). Výhled byl slušný, a tak se bylo na co těšit. 
 
Optimismus do našich žil nalil skvělý výkon Tomáše Berdycha v úvodní dvouhře, který bývalému 12.hráči světového žebříčku (nyní na 27.místě) Viktoru Troickému nedal prakticky žádnou šanci a po výsledku 6:2, 6:1, 6:2 byl první bod bezpečně na našem kontě. Zprávy o slabé formě srbského tenisty v letošním roce se tedy potvrdily.
 
Ve 2.zápase na sebe narazili bojovník Radek Štěpánek a světový hráč č.8 Janko Tipsarevič. Že bude tento zápas mnohem vyrovnanější, se potvrzovalo hned od začátku. Velmi temperamentní Srb zpochybňoval výroky lajnových rozhodčích téměř v každém gamu a díky nepřiznanému dvojdoteku se dostal do úvodního brejku. Tím si ovšem proti sobě popudil část publika, které ho pak pískáním při servisu a hlášením autů (i při dobrých míčích) znervóznilo do té míry, že úvodní set nakonec prohrál. Poté se ovšem vzpamatoval a po zisku 2. a 3.sady a dalším brejku ve 4.setu se zdálo, že už zápas v poklidu dokončí. Skvělé publikum (v závěru předvedlo i mexické vlny) však Štěpánka postavilo na nohy a zápas se dostal do rozhodujícího 5.setu. V něm si náš hráč vybojoval při soupeřově podání celkem 3 mečboly, ale ani jeden z nich bohužel nevyužil, na rozdíl od Srba, který nakonec vybojoval vítězství poměrem 7:5, 4:6, 4:6, 6:4, 7:9.      
 
Druhý zápas skončil až večer po půl jedenácté, a tak jsme se do postele dostali až v sobotu kolem 2.hodiny ranní. Zážitky z výborné atmosféry však budou určitě dlouhodobé. Díky sobotní čtyřhře a dalším 2 nedělním bodům už víme, že v semifinále poletí naši tenisté v září až do Argentiny. Škoda, že to není někde blíž. Třebaže nebudeme favority, kdo ví. Tenisový míček je kulatý. A kdyby se podařilo postoupit až do finále a našimi soupeři byli obhájci ze Španělska, pražská O 2 aréna by byla vyprodaná určitě ještě dříve.   
 
 
 
                                                    Ivo Regner
                                                předseda oddílu
 
 
 
 
Fotografie ze zájezdu na DC ČR - Srbsko najdete ve Fotoalbu
v rubrice „Zájezdy za tenisem.“
.